Vaelluskenkien valinta

Vaelluskenkien valinta riippuu monista tekijöistä, kuten vaelluksen kohteesta, kestosta, maastosta ja omista mieltymyksistä. Tässä on kuitenkin joitain yleisiä vinkkejä vaelluskenkien valintaan:

 1. Maastoon sopivuus: Valitse vaelluskenkä, joka sopii vaelluksesi maastoon. Jos vaellat tasaisella tai helpolla polulla, kevyet vaelluskengät tai vaellussandaalit voivat olla hyvä vaihtoehto kävellessä. Haastavammassa maastossa ja epätasaisilla poluilla kannattaa harkita korkeavartisia vaelluskenkiä, jotka tarjoavat paremman tuen ja suojan nilkoille.
 2. Koko ja istuvuus: Kokeile vaelluskenkiä aina ennen ostamista varmistaaksesi, että ne istuvat hyvin. Jalkineiden tulisi olla tarpeeksi tilavat, jotta voit liikuttaa varpaitasi, mutta samalla niiden tulee olla tarpeeksi tukevat, jotta kenkä istuu napakasti jalassa ja tukee nilkkaa. Varmista myös, että kenkä ei purista tai aiheuta hankausta.
 3. Materiaali: Vaelluskengissä materiaali vaikuttaa niiden kestävyyteen ja vedenpitävyyteen. Nahkaiset vaelluskengät ovat yleensä kestäviä ja tarjoavat hyvän nilkan tuen, mutta ne voivat olla raskaampia. Synteettiset materiaalit, kuten Gore-Tex, tarjoavat hyvän vedenpitävyyden ja hengittävyyden.
 4. Pohjallinen ja pohja: Hyvä pohjallinen tarjoaa lisämukavuutta ja tukea jaloillesi. Irrotettava pohjallinen mahdollistaa myös oman pohjallisen käytön, jos tarvitset erityistä tukea tai mukavuutta. Pohjan tulisi olla pitävä ja tarpeeksi jäykkä tarjoamaan vakautta vaikeassa maastossa.
 5. Murtosuojaus: Jos vaellat kivikkoisessa maastossa tai alueella, jossa on paljon juuria, harkitse vaelluskenkiä, jotka tarjoavat hyvän murtosuojan. Murtosuojaus auttaa estämään jalkojen vammoja, kun astut teräviin kiviin tai juuriin.

Lisäksi on hyvä muistaa, että jokaisen jalan muoto ja tarpeet ovat yksilöllisiä, joten on tärkeää löytää juuri sinulle sopivat vaelluskengät. Kokeile eri malleja ja merkkejä sekä ota huomioon omat mieltymyksesi ja tarpeesi.

Vaelluskengät

Vaelluskenkien tyypit vaihtelevat käyttötarkoituksen, maaston ja sään mukaan. Tässä on muutamia yleisiä vaelluskenkien tyyppejä:

 1. Vaelluskengät: Nämä ovat yleisimpiä vaelluskenkiä ja sopivat monenlaiseen maastoon. Ne ovat yleensä korkeavartisia ja tarjoavat hyvän tuen ja vakauden ja ovat jäykemmät.
 2. Kevyet vaelluskengät: Nämä kengät ovat kevyempiä kuin perinteiset vaelluskengät ja sopivat hyvin päiväretkille tai kevyemmille vaelluksille. Ne ovat usein matalavartisia ja joustavia.
 3. Retkeilykengät: Nämä kengät sopivat hyvin kevyeen retkeilyyn ja helppoihin polkuvaelluksiin. Ne ovat yleensä kevyitä ja matalavartisia, mutta tarjoavat silti hyvän pidon ja tuen.
 4. Talvikengät: Talvikäyttöön tarkoitetut vaelluskengät ovat eristettyjä ja vedenpitäviä, jotta ne pitävät jalat lämpiminä ja kuivina lumisissa ja kylmissä olosuhteissa.
 5. Vaellussandaalit: Vaellussandaalit ovat kevyitä ja ilmavia vaihtoehtoja lämpimämpiin olosuhteisiin. Ne tarjoavat hyvän ilmanvaihdon ja kuivuvat nopeasti, mutta eivät tarjoa yhtä paljon tukea ja suojaavuutta kuin perinteiset vaelluskengät. Vaellussandaalit sopivat helppoon maastoon.

On tärkeää valita vaelluskenkätyyppi, joka sopii omiin tarpeisiin ja vaellusolosuhteisiin.

Vaelluskenkien oikean koon valinta

Valitessa oikean kokoisia vaelluskenkiä, on tärkeää ottaa huomioon seuraavat asiat:

 1. Mittaa jalkasi oikein: Käytä jalkineiden ostamisen yhteydessä aina mittanauhaa tai jalkineiden kokotaulukkoa. Mittaa jalkasi pituus ja leveys sekä varmista, että mittaus tehdään seisoma-asennossa. Tämä auttaa sinua valitsemaan oikean koon.
 2. Huomioi mahdolliset erikoistarpeet: Jos sinulla on esimerkiksi korkeahko tai matalahko jalkapöytä, leveämpi jalkaterä tai kaareva jalkapohja, saatat tarvita erityisesti näihin tarpeisiin soveltuvat kengät. Ota nämä tarpeet huomioon valitessasi vaelluskenkiä.
 3. Kokeile kenkiä oikein: Kokeile vaelluskenkiä aina molemmille jaloille ja kävele niillä hieman ennen ostopäätöksen tekemistä. Varmista, että kengät tuntuvat mukavilta ja istuvat hyvin jalkaan. Kenkien tulisi tarjota riittävä tuki ja vakaus, mutta samalla varpaat mahtuvat liikkumaan.
 4. Huomioi vaellussukat: Käytä vaelluskengän sovituksessa samantyyppisiä sukkia, joita aiot käyttää vaelluksella. Sukat voivat vaikuttaa kenkien istuvuuteen, joten muista sovittaa että kengät istuvat mukavasti myös sukkien kanssa.
 5. Konsultoi asiantuntijaa: Jos olet epävarma oikeasta koosta tai tarvitset erityisratkaisuja jalkaongelmiin, suosittelemme konsultoimaan asiantuntijaa, esimerkiksi jalkinekaupassa tai jalkaterapeutilla.

Noudattamalla näitä vinkkejä, pystyt valitsemaan oikean kokoiset vaelluskengät, jotka sopivat sinun jalkasi tarpeisiin ja takaavat mukavan vaelluskokemuksen.

Vaellus- ja retkeilykenkien hoito-ohjeet

Vaellus- ja retkeilykenkien asianmukainen hoito voi pidentää kenkien käyttöikää ja varmistaa niiden toimivuuden haastavissakin olosuhteissa. Tässä on joitain ohjeita vaellus- ja retkeilykenkien hoitoon:

 1. Puhdista kengät: Pese kenkien pinnat säännöllisesti käyttäen mietoa saippuaa ja lämmintä vettä. Käytä pehmeää harjaa tai sientä poistaaksesi lian ja mudan. Vältä liian kuumaa vettä tai voimakkaita pesuaineita, jotka voivat vahingoittaa kengän materiaaleja.
 2. Kuivata kengät kunnolla: Kenkien kuivaaminen on erittäin tärkeää, jotta vältetään hajuja ja homeen muodostumista. Vältä kuivaamista suorassa auringonvalossa tai lähellä lämmönlähteitä, kuten pattereita tai takkoja. Sen sijaan, anna kenkien kuivua huoneenlämmössä ilmavassa paikassa. Voit myös täyttää kenkien sisäosan sanomalehdillä tai kankaalla nopeuttaaksesi kuivumista.
 3. Käsittele kenkiä vedenkestävällä aineella: Vaellus- ja retkeilykengät altistuvat usein kosteudelle ja sateelle, joten on tärkeää suojata ne vedeltä. Käytä vedenkestävää suihketta tai voidetta, joka on suunniteltu kenkien materiaalille. Levitä aine tasaisesti koko kengän pinnalle ja anna sen kuivua ennen seuraavaa käyttökertaa. Muista myös päivittää vedenkestävän aineen suojaus säännöllisesti.
 4. Huolla kengännauhat: Kengännauhat voivat kulua tai rikkoutua ajan myötä. Vaihda kuluneet nauhat uusiin, jotta varmistat kengän pysyvän tukevasti jalassa. Voit myös pestä nauhat tarvittaessa, jotta ne pysyvät puhtaina ja hyväkuntoisina.
 5. Tarkista pohjat: Pohjat kuluvat usein eniten vaellus- ja retkeilykengissä. Tarkista säännöllisesti pohjien kunto ja vaihda ne tarvittaessa. Kuluneet pohjat eivät tarjoa enää tarvittavaa pitoa tai iskunvaimennusta, joten vaihtaminen on tärkeää turvallisuuden kannalta.
 6. Säilytä kengät oikein: Kun et käytä kenkiä, säilytä ne kuivassa ja ilmavassa paikassa. Älä jätä niitä kosteisiin tai kuumiin tiloihin, kuten auton takakonttiin tai autotalliin. Voit myös täyttää kengät sanomalehdillä tai kankaalla säilytyksen aikana, jotta ne säilyttävät muotonsa.

Noudattamalla näitä hoito-ohjeita voit pitää vaellus- ja retkeilykenkäsi hyvässä kunnossa ja varmistaa niiden suorituskyvyn pitkällä aikavälillä. Muista myös lukea ja noudattaa kenkien valmistajan antamia erityisiä hoito-ohjeita, jos sellaiset ovat saatavilla.